Op 23 december waren de Duitsers nog maar 16 km van Dinant verwijderd. Dit was echter niet de richting waar ze heen hadden willen gaan. Ze hadden een stuk noordelijker moeten zitten om de rivier de Maas over te steken. Op 25 december stonden de Duitsers klaar om door te stoten naar de Maas. Ze hadden echter niet gerekend op de British 3rd Royal Tank Regiment en de 2nd US Armored Division 'Hell on Wheels' die de weg naar Dinant afsneed en de Duitsers in de bossen bij Celles omsingelden. Andere Duitse pantserdivisies deden een poging om te hulp te schieten maar konden niet in de buurt komen. De strijd duurde drie dagen en toen konden de Duitsers niet anders dan zich overgeven.

Op 24 december reed op dit kruispunt in Celles de eerste tank van een colonne van de 2. Panzer Division op een landmijn en kwam tot stilstand. Om de mijnen te omzeilen gingen ze door de velden en kwamen daar door gebrek aan brandstof tot stilstand. Daar werden ze ontdekt en op tweede kerstdag totaal vernietigd door de Engelsen en Amerikanen.

juni 2004

In Celles zagen we bijna de Duitse Panther Tank over het hoofd. Hij stond op de kruising waar onze weg op uitkwam, maar onze weg liep zo dat je hem zou missen als je niet wist dat hij er moest staan.

Panther Tank Ausf G Op enkele meters van de plaats van ontploffing Monument