Op 20 december arriveerde de 116. Panzer Division "Windhund" bij La-Roche-en-Ardenne. De door de Amerikanen aangelegde Bailey brug over de rivier de Ourthe werd in eerste instantie als niet betrouwbaar genoeg beschouwd. Maar na tegenslag op andere routes werd deze brug toch gebruikt.
De Amerikanen bombardeerden de stad vanaf 22 december meerdere malen. Waardoor de stad grotendeels in puin werd gelegd.

Op 7 januari loste de 51st Highland Division de uitgeputte 53rd Welsh Division af. Op 11 januari bereikten ze La-Roche-en-Ardenne. Hier kwam de verbinding tot stand met de 84th US Infantry Division.

juni 2004

Zo kwamen we in La-Roche-en-Ardenne. We dachten even dat we ergens verkeerd waren gereden en in Nederland waren beland, zoveel Nederlandse auto's.
We moesten betalen voor het parkeren en die automaat lustte alleen maar 50 cent en 1 en 2 euro. Sta je daar met je portemonnee vol met 10 en 20 cent.
Hier bezochten we het Musée de la Bataille des Ardennes. Dit museum had een zeldzame originele enigma. Het was een flink museum met veel diorama's en alles stond overzichtelijk opgesteld. Alleen jammer dat je niet zomaar in de eventueel te kopen boeken kon kijken. Het kon wel maar dan stond er zo'n knakker op je vingers te kijken en dat is ook niet prettig.
We waren niet zo slim om door de borden Bastogne te volgen voor de weg naar huis. Nu kwamen we namelijk op één of andere slingerweg terecht ipv op een makkelijk rijdbare weg die dan misschien wel iets om is maar wel een stuk prettiger rijdt.

mei 2012

We gingen naar Musée de la Bataille des Ardennes. Ze maken reclame dat ze het decodeerapparaat Enigma hebben. Inmiddels weten we dat de helft van de oorlogsmuseums zo'n apparaat heeft staan.
We hadden een kortingsbon van de Ardennes Pass. Maar de gozer achter de balie snapte niet wat hij er mee moest. Het bleek zijn eerste dag te zijn en deze was nog niet uitgelegd. En dan spreekt iedereen in La-Roche-en-Ardenne Nederlands behalve hij. Gelukkig sprak hij wel Engels, dus we zijn eruit gekomen.
Na het museum hebben we het ontmoetingspunt van de geallieerden bekeken en nog eens een poging gedaan om het bijbehorende plakkaat goed op de foto te zetten. Maar wat we ook probeerden er bleef altijd ergens een streep van lichtweerkaatsing aanwezig.
In/bij La-Roche-en-Ardenne staan twee tanks. De ene staat op de parkeerplaats. Dit is inmiddels een andere dan in 2004. Nu staat er een gewone Sherman tank. Zoals er overal staan. In 2004 was het een Pershing Sherman tank.

Op dit kruispunt maakten de Schotten en de Amerikanen contact met elkaar Gedenkplaat voor de verbinding die de Schotten met de Amerikanen maakten Deze M26 Pershing tank stond er in 2004... ...en is daarna vervangen door deze M4A1 Sherman tank
Opgedragen aan de 2nd en 3rd US Armored Divisions Monument voor de 51st Highland Division Kasteel van La-Roche-en-Ardenne Kasteel ru´ne
Weg naar La-Roche-en-Ardenne en de brug over de Ourthe Britse tankdestroyer M10 Achilles Opgedragen aan de 1st Northamptonshire Yeomanry