Op 26 december 's nachts vielen de Amerikanen Assenois aan. Dit mondde uit in man tegen man gevechten. Uiteindelijk wisten ze Assenois te veroveren en konden ze doorstoten naar Bastogne.
Voorlopig was dit de enige weg, die met moeite opengehouden kon worden, om Bastogne te bevoorraden en gewonden af te voeren.

juni 2004

Rond Assenois staan een aantal kleine forten van de verdedigingswerken van België. En dan bedoelen we ook klein, naar schatting 2 bij 2 m aan de buitenkant. Bij één van die bunkers maakten de troepen van Patton contact met de 101st Airborne Division. We hebben er een aantal in weilanden zien staan maar degene waar we bij zouden kunnen, konden we niet vinden.

juni 2012

Een nieuwe poging om de bunker te vinden. We hebben hem gevonden maar niet in de buurt van het dorp maar bijna in Bastogne. Geen wonder dat we hem niet konden vinden. We hadden het nu alweer bijna opgegeven. Één of andere slimmerd heeft ooit bedacht dat er een heg omheen moest komen. Daardoor zie je hem ook pas als je er al langs rijdt. Wij keken juist uit naar een bunker met een weids schootsveld.

De weg die de 3rd Army volgde naar Bastogne Klein Belgisch verdedigingsfort bij Assenois. De treffers van de Amerikanen zijn nog zichtbaar. Hier maakt het leger van Patton contact met de 101st Infantry Division