juni 2004

In Bastogne naar het museum Bastogne Historical Center. Het museum stond naast het monument Le Mardasson, dus die hebben we eerst bekeken. Het was op dat moment mooi weer en je weet nooit wat het is als je weer uit het museum komt. Le Mardasson is een Amerikaans Belgisch monument voor de Slag om de Ardennen. Het is een vijfpuntige stervorm en je kan er omheen, dwars doorheen en erop. Erop heb je een flink uitzicht en er staan oriëntatietafels zodat je weet wat waar ligt.
Bastogne Historical Center is een mooi museum. Veel uniformen met Nederlandstalige bordjes erbij. De film was blijkbaar niet voor iedereen interessant want er waren een paar mensen die steeds weer begonnen te praten.
Dan zou je in België verwachten dat er in zo'n museum ook iets Nederlandstaligs tussen de boeken ligt en zeker als je veel boeken verkoopt. Niet dus, alleen Engels en Frans. Wat we wel tegenkwamen in de souvenirwinkel zijn veel dingen en boeken van D-day, zeker de helft van de winkel was ermee gevuld.

mei 2012

Het Bastogne Historical Center wordt momenteel verbouwd en uitgebreid. Daarnaast hadden ze ook nog de pech dat de bliksem een paar weken geleden is ingeslagen en brand veroorzaakt heeft. Voorlopig is het nog wel even gesloten. We houden het in de gaten dan hebben we nog een reden om zeker nog eens terug te komen.

Le Mardasson, een Belgisch Amerikaans monument Op de bovenste rand staan de Amerikaanse staten Het heeft de vorm van een vijfpuntige ster Uitzicht op Bastogne
Een paar Amerikaanse eenheden die deelnamen aan de strijd Het verbouwde Bastogne War Museum Het verbouwde Bastogne War Museum M4(105) Sherman Tank
De tanks stonden vroeger buiten voor de deur Britse tankdestroyer M10 Achilles Britse tankdestroyer M10 Achilles
Monument voor de 101st Airborne Division Plakkaat van het monument Laatste paal van de Weg van de Vrijheid

mei 2014

In het voorjaar van 2014 was het museum eindelijk weer geopend. Reden om onderweg naar Zuid-Frankrijk hier een tussenstop in te plannen.
De naam is gewijzigd. Het heet nu het Bastogne War Museum. Maar op de wegwijzers kom je nog wel de oude naam tegen.De toegangsprijs is flink gestegen. Hierdoor is dit nu het duurste museum van de Ardennen. We kregen een audiotour mee. Althans die hadden we in eerste instantie laten liggen. We hadden zoiets van we weten het meeste al, dat hoeft niet uitgebreid verteld te worden. We komen om te kijken. Die audiotour is dus nodig voor de presentaties. Hoeft het niet in zes talen verteld te worden. Het museum is groter. Hierdoor hebben ze nu ook ruimte voor meer informatie over het voorafgaande van de slag om de Ardennen. Het begint nu met het Interbellum. Helaas is dit wel heel veel leeswerk. Wij komen naar een museum om te kijken. Voor lezen hebben ze boeken uitgevonden.
We konden ook niet zomaar verder met het museum nadat we klaar waren met de eerste zaal. Je moest via de eerste presentatie, waar we dus nog 12 minuten op moesten wachten. Voor de voorstelling hadden we een 3D bril nodig. We weten niet op welk hoofd die gebaseerd zijn maar we hadden het idee dat hij bij niemand bleef zitten. Hierna hadden we weer een zaal met veel te lezen en weinig te kijken. Beneden ging het eindelijk over Bastogne en was er ook wat te zien. Wat hier mooi neergezet is is dat ze bijvoorbeeld een Duitse en een Amerikaanse parachutist naast mekaar gezet hebben. We kwamen nog twee andere presentaties tegen. We kwamen op een gegeven moment in een café terecht waar je op de straat met bedrijvigheid uitkeek. Toen begon het bombardement en kwamen we in de kelder terecht om te schuilen. De presentaties zijn erg mooi gedaan.