In de nacht van 27 december bereikte de 328th Regiment van de 26th Infantry Division het plaatsje Nothum. De volgende dag aan het eind van de middag lukte het om Nothum in te nemen. Het lukte echter niet om voorbij café Schumann te komen. De Amerikanen verwachtten een tegenaanval en trokken zich terug naar de eerdere uitgangsposities. De Duitsers hadden opdracht gekregen om dit punt hoe dan ook te behouden om de terugweg open te houden voor Duitse troepen die uit de omgeving van Bastogne terugtrokken. Op 31 december kwam de verwachtte tegenaanval. Het lukte de Duitsers om door de eerste verdedigingslinie te komen. Er volgden dagen van verbeten gevechten zonder dat het front zich ook maar iets verplaatste.
De 26th kreeg hulp van de restanten van de 2nd Battalion van de 101st Infantry Regiment. Maar verder dan de bestaande linies behouden kwamen ze nog steeds niet.
Op 9 januari 1945 kwam er eindelijk verandering in de situatie. De 357th Infantry Regiment van de 90th Infantry Division kwam te hulp. Met hun hulp wisten de Amerikanen eindelijk de Duitsers te verdrijven.

National Liberation Memorial Schumanns Eck National Liberation Memorial Schumanns Eck Plakkaat voor de geallieerden Plakkaat voor de verschillende divisies die in dit gebied gevochten hebben
Café Schumann Schumanns Eck richting Nothum Schumanns Eck richting Bastogne en Wiltz