De Duitsers omsingelden Bastogne volledig waardoor de 18.000 aanwezige Amerikaanse troepen op zichzelf aangewezen waren. De hoogste in rang was Brigadier General McAuliffe.
Op 22 december kwam er een delegatie Duitsers naar de Amerikanen. Ze kwamen de voorwaarden van de Amerikaanse overgave bespreken. Via via kwamen de eisen bij McAuliffe terecht. De eerste reactie van McAuliffe was: "Nuts!". Dit antwoord werd op papier gezet en meegegeven aan de Duitse delegatie.

juni 2012

Het regende de hele dag. Voor zo'n dag leek ons het museum Bastogne Barracks wel geschikt. Dat klopt half. We waren er een behoorlijke tijd zoet, dus dat was goed gedacht. We moesten alleen wel regelmatig buitenlangs en de gebouwen lagen niet naast elkaar. Dat hadden we even verkeerd bekeken.
Bastogne Barracks was het hoofdkwartier van de 101st Airborne Division. Hier heeft generaal McAuliffe zijn beroemde antwoord NUTS! gegeven.
Het is een overheidsmuseum. Eerst waren er plannen om het plat te gooien. Maar na veel protest is besloten om het als dependance van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel te laten voortbestaan. Ze krijgen maar weinig subsidie en er is dan ook duidelijk een achterstand in onderhoud. Omdat het overheid is is de toegang gratis. Ons leek het handiger om toch een bedrag aan toegang te heffen. Alle inkomsten zijn meegenomen, dachten wij zo.
Er zijn vier rondleidingen op een dag. Die van 9.00 uur vonden we te vroeg. Het is tenslotte wel vakantie. Dus kozen we voor die van 10.00 uur. We waren met z'n zessen, vier Nederlanders en twee Denen. De rondleiding was in het Engels. Op z'n Frans, dat dan weer wel.
Het Ardennen verhaal kennen we inmiddels wel van achter naar voor maar hier werd het nog eens verteld. Naar ons idee alleen voor de Denen, de andere Nederlanders wisten het ook wel.
We kregen dus de kelder te zien waar het hoofdkwartier van de 101st zat. Nu is het weer gemeubileerd en wel. We zijn ook naar de keuken geweest en het zaaltje waar de staf hun kerstdiner at. Aan de andere kant van het terrein staat een barrak met oorlogsvoertuigen: Amerikaans, Engels, Duits, Russisch en Canadees.
Op de website was aangegeven dat de rondleiding 1½ uur zou duren. Het was uiteindelijk zowat 2½ uur. De gids nam uitgebreid de tijd om alles te vertellen en ons te laten kijken. Dat is ook wel eens anders.

Duitse Panzerjäger Hetzer Britse tankdestoyer M10 Achilles Amerikaanse T17E1 Staghound De barakken
De barakken De barakken Ingang naar het hoofdkwartier Herinneringsbord voor General McAuliffe
Hier ontmoeten General Taylor en General McAuliffe elkaar Deur van het kantoor van McAuliffe McAuliffe acher zijn bureau Overleg bij een landkaart
Etenstijd De radiokamer De keuken Foto van het echte kerstdiner
Het kerstdiner diorama Barrak met verschillende legervoertuigen M24 Chaffee M24 Chaffee
Sherman Firefly Plaatsnaambord zoals in de oorlog