De 2. Panzer Division vielen aan met het beschieten van de stad. De tanks moesten over de brug over de rivier de Clerve. Die kregen ze om middernacht intact in handen.
Een klein Amerikaans garnizoen hield stand in het kasteel. Vanaf hier maakten ze het verkeer in Clervaux onmogelijk. Rond de middag werd de toegangspoort met een tank ingeramd. De 102 Amerikanen moesten zich toen overgeven.

juni 2004

In Clervaux bekeken we het Musée de la Bataille des Ardennes en dat zit in de burcht. Deze burcht was door het Ardennen offensief zwaar beschadigd. Het museum hing en stond wel heel erg vol. Aan het plafond en aan de muur hing van alles en er stonden vitrinekasten op elkaar gestapeld. In die vitrinekasten was ook geen plekje onbenut. Uiteindelijk zagen we toch nog een stukje muur waar nog wat kan komen te hangen.
Dit was niet het mooiste museum wat we gezien hebben en zeker niet de overzichtelijkste.
Hierna gingen we op zoek naar het beeld van de Amerikaanse soldaat dat ergens in dit plaatsje moest staan. We hebben de toeristische straten door gelopen maar hem niet gevonden. Dan maar ergens gevraagd in een winkel. Bleken we er toch vlak langs gelopen te zijn, we hadden net iets verder om de hoek moeten kijken.

juni 2012

Het meeste in Clervaux hadden we al gezien. We zijn nog een keer naar het museum geweest. In dat museum hebben ze een aantal dingen die in andere musea niet te vinden zijn. Voor de rest blijft het een overvolle, onoverzichtelijk bedoening. Het enige wat er wel overzichtelijk staat is een vitrine met Duitse uniformen en een vitrine met Amerikaanse uniformen.
Het is wel één van de weinige musea met een echt toegangskaartje. En niet een kassabon of helemaal niets.

Monument GI in Clervaux Monument GI in Clervaux Plakkaat voor de 6th Armored Division Bevrijdingsmonument van Clervaux
Château de Clervaux, dit was het laatste punt waar de Amerikanen zo lang mogelijk stand hielden en het verkeer onder controle hadden Château de Clervaux Plakkaat voor de verdedigers van het kasteel Sherman Tank en 88 mm PaK
Sherman Tank M4A3 (76) Plakkaat bij de tank Duitse 88 mm PaK Duitse 88 mm PaK