5. Panzerarmee

Tussen Losheim en de Luxemburgse grens werd de aanval door de 5. Panzerarmee op 16 december 1944 ingezet richting St Vith. St Vith bevatte namelijk een belangrijk knooppunt van wegen. De geallieerde verdediging kwam hier voor rekening van de 106th Infantry Division, een divisie die nog totaal geen gevechtservaring had opgedaan.
De Duitse inleidende bombardementen begonnen pas toen de twee Duitse divisies al zowat bij de stellingen van de Amerikanen stonden. De Amerikanen werden in eerste instantie totaal overrompelt.
Op 17 december raakten de 422nd en de 423rd Regiment omsingeld door de Duitsers. De tanks van de 7th Armored Division die vanuit St Vith de 106th moesten helpen kwamen vast te zitten in het verkeer. Twee dagen hielden deze regimenten stand maar door gebrek aan voedsel en munitie moesten ze zich op 19 december overgeven. Slechts 150 man van de ruim 8000 van de 106th wisten te ontkomen en de geallieerde linies te bereiken. De rest was gevangen genomen, gedood of vermist.
Het verzet van de 106th gaf de rest wel de gelegenheid om een nieuwe verdedigingslinie te vormen. Hierdoor liepen de Duitsers een flinke vertraging op.