Hier besloot Peiper zijn troepen op te splitsen om de Amerikanen in Ligneuville te omsingelen. Peiper nam zelf de zuidelijke route waar verder geen noemenswaardige incidenten plaatsvonden.

De noordelijke kolonne reed over een secundaire weg via Thirimont en Bagatelle naar het kruispunt "Five points" in Baugnez, vlakbij Malmédy. Vanaf die secundaire weg beschoten ze batterij B van de 285th Field Artillery Observation Battalion van de 7th  Armored Division, die net de N23 opgedraaid waren vanaf het kruispunt. De voorste vrachtauto's werden getroffen en blokkeerden de weg. De Amerikanen doken in de greppel maar konden daar niets uitrichten. De Duitsers kwamen door het open veld aangestormd en namen de 120 Amerikanen gevangen.
De Amerikanen moesten zich in acht rijen opstellen. Er werden twee tanks zo neergezet dat ze alle gevangenen in het schootsveld van de machinegeweren hadden. Daarna openden ze het vuur op de gevangenen. Toen alle gevangenen neergemaaid waren vertrokken de tanks en liepen een paar soldaten alle Amerikanen na om iedereen die nog leefde alsnog te vermoorden. Ongeveer 20 Amerikanen hadden het overleefd en probeerden weg te komen. Twaalf hiervan verschansten zich in het nabij gelegen café. De Duitsers staken het café in de brand en schoten deze twaalf neer toen ze probeerden te ontsnappen.
Er bleken toch nog 43 Amerikanen het overleefd te hebben. Het uiteindelijke dodental kwam op 86. Het gevolg was dat de Amerikanen in de Ardennen zich gingen wreken op de Duitsers. Die werden ook niet meer gevangen genomen maar gelijk neergeschoten.

juni 2012

Inmiddels begonnen onze magen te klagen dat het etenstijd was. We hadden gedacht ergens een broodje te eten. Dat bleek nog lastig. Het enige wat we tegenkwamen waren restaurants en friterieën. Dat was niet wat wij bedoelden. Ook bij het museum Baugnez Historical Center was geen broodje te verkrijgen. Het was een vrij prijzig restaurant en ze deden alleen aan complete maaltijden.

Baugnez 44 Historical Center is een nieuw museum en ook de duurste in de Ardennen. Maar het is een heel overzichtelijk museum. Aan de hand van een audiotour wordt je in een uur door alle aspecten van de slag om de Ardennen geleid, met uiteraard extra aandacht voor de gebeurtenissen die er zich in het weiland naast het museum afgespeeld hebben. Dit is een heel geschikt museum om de trip in de Ardennen mee te beginnen. Voor degenen die al het één en ander weten is het misschien wel wat te veel uitleg.

N23 vanaf kruispunt Executie veld met ernaast Baugnez 44 Historical Center Executie veld Executie veld
Kruispunt Five Points met het herbouwde café Monument krijgsgevangenen Monument krijgsgevangenen Namen van de vermoorde krijgsgevangenen
Persoonlijke aandenkens Plakkaat op het museum