Op 18 december trok Peiper door La Gleize om naar Werbomont te gaan. Het lukte Peiper echter niet om daar te komen en hij keerde terug naar La Gleize.

juni 2004

Vandaag begonnen we in het December 1944 Historical Museum in La Gleize. In het museum hadden we ons een gids aan laten smeren. In die gids stond al heel rommelig vermeld wat je zag. Onderdeel D was bijvoorbeeld uitgesmeerd over 4 plaatsen maar stond bij elkaar in de gids. De bovenverdieping hadden ze opnieuw ingericht. Alles wat er in de gids stond was er wel maar je moest steeds zoeken welke uitleg bij welke vitrine hoorde.
Ze hadden hier ook een Nederlands gesproken film.
Er stond een Duitse Tiger II tank, ook wel bekend als Königstiger, voor de deur. Dat is pas van het formaat groot, daar is een Sherman maar een ukkie bij. Hij was ook niet kapot te krijgen door het Amerikaanse geschut. En toch moesten de Duitsers van dit slagveld vluchten met achterlating van hun onverwoestbare tanks, wegens gebrek aan benzine.

mei 2012

Er stond een auto voor de Königstiger en daar waren wat mensen bezig in te stappen. Je vraagt je af en toe af waarom dat dan precies daar moet terwijl er ruimte zat is om dat een stukje verderop te doen. En waarom ze er dan ook nog eens zo lang over moeten doen. Ook toen ze eindelijk in de auto zaten duurde het nog een eeuwigheid voordat de motor gestart werd. En we hadden niet de indruk dat ze ergens mee bezig waren.
Dit museum is nog exact hetzelfde als in 2004. Het museum begint met een heleboel foto's. De meeste daarvan zijn we al eerder tegengekomen in boeken of andere musea. We hebben ze wel bekeken maar niet op de manier van de man die voor ons liep. Die las bij elke foto het onderschrift. Dan mag je wel de hele dag uittrekken voor dit museum.
De film die ze draaien komt inmiddels wel erg gedateerd over. De muziek vervormde af en toe vanwege een verkeerde snelheid. Nu is het wel zo dat de feiten niet meer veranderen maar ze zouden wel aan een nieuwe film mogen denken.

Peiper had zijn hoofdkwartier in de kelder van dit woonhuis December 1944 Historical Museum Plakkaat voor de 740th Tank Battalion De Königstiger
Koepel van de Königstiger Tanknummer 213: 2. Kompanie, 1. Peloton, 3. Panzer Achterkant van de Königstiger Deze Königstiger is gebruikt om op te oefenen hoe hij het beste uitgeschakeld kan worden