De belangrijkste rol was voor koploper Kampfgruppe Peiper van de 1. SS-Panzer Division onder leiding van SS-Oberssturmbannführer Joachim Peiper. De Duitse benzinevoorraden waren te klein dus kreeg Peiper Amerikaanse kaarten met daarop de Amerikaanse opslagplaatsen in Spa en Büllingen. Peiper moest zichzelf bij deze depots tijdens de opmars maar van benzine voorzien.
Kampfgruppe Peiper werd gevolgd door Kampfgruppe Sandig. Kampfgruppe Hansen en Kampfgruppe Knittel volgden via een zuidelijkere route. Waarachter dan weer de Schwere SS-Panzer Abteilung 501 kwam.
De divisie moest vertrekken vanuit het Duitse Losheim. Tijdens de terugtocht hadden de Duitsers de spoorbrug net over de Belgische grens opgeblazen. Deze brug was nog niet hersteld en dus ontstond er een opstopping. Het duurde Peiper allemaal te lang, dus gaf hij opdracht om op een flauwer stuk de helling af te rijden, het spoor over te steken en dan weer omhoog te gaan naar de weg.

mei 2012

We volgden deze dag een deel van de route van Kampfgruppe Peiper. Om bij het begin in Losheim te komen moesten we 1½ uur binnendoor rijden. Dat was de kortste en de snelste route. Maar niet de prettigste.
We gingen op zoek naar de brug over het spoor. Het was zo gevonden. Onze TomTom gaf nog steeds aan dat daar een spoorlijn zou lopen maar het is inmiddels tot wandelpad omgetoverd. Tussen de begroeing is nog wel het grind van een spoorbaan te herkennen.

Hier was de brug over het spoor opgeblazen Hier lag toen het spoor