Duitse halftrack Sd.Kfz. 251/D

Kampfgruppe Hansen had een zuidelijkere route genomen en kwam zo bij Poteau terecht. Poteau lag op een belangrijk kruispunt voor de bevoorrading van de Amerikanen en de Duitsers volgden deze weg voor hun opmars. Op 18 december 1944 reed een eenheid Amerikanen van de 14th Cavalry Group in het donker uit Poteau op weg naar Recht om daar de flank van de 7th Armoured Division te beschermen. Ze stuitten op Duitsers met Jagdpanzer IV tanks. De Duitsers openden gelijk de aanval en de Amerikanen moesten hun tanks en voertuigen achterlaten.
In de week die hierop volgde maakten de Duitsers en de Amerikanen zich om beurten meester van dit belangrijke kruispunt. Dit kruispunt kreeg de bijnaam Dante's Hell. Daarna kregen de Amerikanen de opdracht om zich terug te trekken naar Vielsalm. Kampfgruppe Hansen wilde erachteraan naar Vielsalm maar kreeg het bevel terug te trekken in Recht.

juni 2004

In Poteau bezochten we het Poteau 44 museum. Wat bijzonder was, was dat je hier mee kon rijden op een halftrack. We moesten alleen wel wachten en hopen dat er minstens nog twee mensen meewilden. Dat gebeurde gelukkig, vier Engelsen gingen ook mee.
We gingen met een Duitse halftrack een stuk over het terrein van het museum. Daar kregen we uitleg over wat er op dat punt in de oorlog gebeurd was en daarna weer terug. Normaal mag je nergens aankomen maar nu kan je meerijden. Je kon ook naast de chauffeur zitten maar dan had je maar een heel klein raampje om doorheen te kijken.

De halftrack van binnen Rijden in de halftrack Duitse halftrack Sd.Kfz. 251/D Duitse halftrack Sd.Kfz. 251/D
Herinneringssteen Uit deze richting kwamen de Amerikanen De aangeschoten Amerikaanse tanks kwamen aan deze kant van de weg terecht Uit dit bospad kwamen de Duitse tanks
Bij deze bosjes verscholen de Amerikanen zich De kop van een Britse Firefly Sherman met kogelgaten Russische tank SU-100 Sherman tank M4(105)
Duits kanon 10cm le.FH 14/19 (t) Wegwijzer Amerikaanse legertent Amerikaanse Dodge WC51