5. Fallschirmjäger Division en 352. Volksgrenadier Division

Het noordelijke korps bestond uit het 5. Fallschirmjäger Division en het 352. Volksgrenadier Division. Ze kwamen tegenover het 109th Infantry Regiment van de 28th Infantry Division te staan. De Amerikanen moesten terrein prijsgeven. Eerst trokken ze zich terug tot Diekirch en daarna naar Ettelbrück. Vandaar bogen de Duitsers af naar waar de 110th Infantry Regiment zich teruggetrokken had.

Wallendorf en omgeving lagen in de frontlinie van september 1944 tot februari 1945. Toen de oorlog was afgelopen was 95 procent van alle huizen en boerderijen vernietigd en moesten vele gesneuvelde soldaten die in het gebied lagen, begraven worden. De mannen van Wallendorf namen deze taak op zich. In 1950 en 1951 werden alle soldaten herbegraven op de Kriegsgräberstätte.

juni 2012

Het was beter weer dan de dag ervoor. Het regende niet meer aan één stuk door. Het regende nu nog alleen als we uit de auto stapten.
We begonnen bij de Duitse oorlogsbegraafplaats bij Wallendorf. We hebben de TomTom eens flink in de war gemaakt. We namen een weg het dorp uit die volgens de TomTom niet bestaat. We zouden dwars door een weiland rijden.... We hebben de weg maar even aan iemand gevraagd, toen waren we er zo.
De regen kwam gelijk met ons aan. Het was een flinke stortbui dus die hebben we maar even in de auto afgewacht.
Van de ernaast gelegen bunker van de Westwall was geen fatsoenlijke foto te maken. De bunker was daar geplaatst om de brug over de Our in Wallendorf te verdedigen. Het uitzicht dat je vanaf de bunker op de brug moet hebben was ook ver te zoeken. Er groeiden allemaal struiken voor.
De foto's van de begraafplaats hebben we vanonder een paraplu gemaakt. De regen was dan wel gestopt maar de bomen drupten nog flink na.

Duitse oorlogsbegraafplaats bij Wallendorf De begraafplaats kijkt uit over Wallendorf Duitse oorlogsbegraafplaats bij Wallendorf Twee graven