276. en 212. Volksgrenadier Division

Het zuidelijke korps bestond uit het 276. en het 212. Volksgrenadier Division. Zij stonden tegenover het 12th Infantry Regiment van de 4th Infantry Division. Het 12th moest 8 km terugtrekken voordat ze het front tot staan konden brengen. Hiervoor kregen ze hulp van de net gearriveerde 10th Armored Division en de 5th Infantry Division.

juni 2004

Na veel zigzaggen kwamen we aan in Kaundorf. Hier moest een reconstructie van een schuilhut uit de tweede wereldoorlog staan. Bleek dus dat in dit dorp het beginpunt van de wandeling naar die bunker was. Dat was dus zo'n 2 km zigzaggend dalen. Deze hut is gebruikt door 4 dienstweigeraars die zich in de oorlog schuil moesten houden. Het was wel een krappe bedoening: 2 stapelbedden en een tafeltje (bistroformaat). Ik weet niet of het ook in de winter gebruikt werd, maar dan moet het goed koud geweest zijn. Bij Kaundorf waren er 5 van dit soort schuilhutten in gebruik.
Daarna konden we dus weer zigzaggend omhoog.

Uitzicht op de rivier de Sūre De schuilhut, hier verbleven 4 dienstweigeraars Plakkaat voor degenen die de dienstweigeraars hielpen Een Amerikaanse bom