Als je in het noordoosten van Frankrijk bent ontkom je niet aan de Maginot linie. Aardig wat van deze versterkingen zijn tegenwoordig te bezichtigen. De één in de hoedanigheid van voor de oorlog en de ander met attributen die na de bevrijding zijn achtergebleven. We hebben deze vakanties er een paar verschillende bezienswaardigheden uitgezocht.
Na Saint-Avold gingen we naar Barst. Daar was een tank versperring met afsluitbare doorgang van de Maginot linie te zien. Bleek dat er binnenkort nog veel meer te zien is maar daar werd nog hard aan gewerkt. Aangezien we er nu waren en niet als het klaar is zijn we toch maar verder gelopen. Er was al een groot gedeelte klaar met gangen naar de deuren en loopgraven. Ook stond er een oud model cementmolen met vervoerskarretje op rails.
Alles bij elkaar was het nog een aardig stukje lopen heen en terug in de brandende zon bij 32°C, met een rood kleurtje tot gevolg.
Als laatste hadden we een museum in Sarralbe op het programma staan, dachten we. Dat museum stond zonder openingstijden in ons museumgids en in de folder van de Maginot linie. Het museum bleek dus alleen op zondag geopend te zijn. Als je hier wat wilt zien heb je op zondag een verschrikkelijk druk programma en de rest van de week kan je nergens terecht.

Anti tank versperring met verplaatsbare wegafsluiting De verplaatsbare wegafsluiting Deze weg werd daarmee afgesloten Deze weg werd daarmee afgesloten
Anti tank versperring Anti tank versperring Geschutskoepel Abri met loopgraaf
Een loopgraaf Kazemat 'La Costaude' Kazemat 'La Costaude' Kazemat 'La Costaude'
Het gangenstelsel is opnieuw aangelegd Het gangenstelsel is opnieuw aangelegd Een oude betonmolen Een oude betonmolen
Nog een kazemat Nog een kazemat In de omgeving waren nog meer betonnen bouwsels te vinden