De bevrijding

Eisenhouwer zag de vorderingen van de 21st Army Group als de belangrijkste in de richting van het einde van de oorlog. Veldmaarschalk Montgomery had opdracht gekregen om naar het noorden op te rukken en via België en Nederland Duitsland binnen te trekken. De 1st US Army van de 12th Army Group moest hierbij ondersteuning geven.
De 3rd US Army van de 12th Army Group moest samen met het 6th Army Group, bestaande uit het 7th US Army en het 1ère Armée Française, de Vogezen en het laagland langs de Rijn schoonvegen.

In Lorraine en Elzas zat het 19. Armee onder leiding van generaal Friedrich Wiese. Omdat er manschappen weg waren gehaald voor de verdediging van het Ruhrgebied was de Duitse bezetting dunner dan verstandig. Ze hadden een verdedigingslinie aan de voet van de Vogezen opgezet maar moesten die al snel prijsgeven. Zo ook met de verdedigingslinie op de toppen van de Vogezen.
Eind november waren bijna 6 van de 8 divisies uitgeschakeld. Omdat de Duitsers geen toestemming van Hitler kregen om zich over de Rijn terug te trekken trokken ze zich terug rondom Colmar met de opdracht om van hieruit de Elzas weer te veroveren.