maandag 13 juni 2005

Vandaag gingen we naar Haguenau. We gingen op zoek naar de Rue de la Liberation. We stonden op de kaart te kijken waar we ons precies bevonden toen we aangesproken werden door een oude vrouw die ons de weg wou wijzen. We hebben haar aanwijzingen opgevolgd en kwamen in de goede straat uit. We waren aan het begin van de straat aan het kijken waar we precies moesten zijn toen we weer door dezelfde vrouw werden aangesproken. Ze was ons achterna gereden en wou wel wat uitleg geven. We mochten in haar auto stappen. Het was maar een paar meter maar zij woonde hier in de buurt in de oorlog dus ze kon wel een paar dingen aanwijzen. Voor het verhaal van BoB moesten we daarna wel weer teruglopen naar het punt waar ze ons aangesproken had.
Haguenau was op 10 december 1944 voor de eerste keer bevrijd, maar werd op 21 januari 1945 gedeeltelijk weer door de Duitsers bezet en lag in de frontlinie tot 16 maart.
Easy company moest een andere divisie aflossen bij het front langs de rivier de Moder in Haguenau. Van 5 t/m 20 februari 1945 zaten ze in Haguenau. Op 15 februari moesten ze 's nachts de rivier oversteken en een paar Duitsers gevangen nemen. Dat lukte maar kostte de 101st een man: Jackson.

Op de begraafplaats van Haguenau staat een monument voor tweede wereldoorlog staat dus daar gingen we ook heen. Wat we op die begraafplaats ook zagen was dat grafstenen van voor de oorlog nogal wat kogelgaten hadden. Die hebben we ook maar op de foto gezet.

Haguenau Het kanaal van de Moder De rivier de Moder Hier vond de oversteek plaats
Hier vond de oversteek plaats De Duitse kant De Duitse kant De Duitse kant
De Amerikaanse kant In deze huizen langs de rivier zat Easy Company In deze huizen langs de rivier zat Easy Company In deze huizen langs de rivier zat Easy Company
In deze huizen langs de rivier zat Easy Company Hier werd in maart 1945 de Moder overgestoken om noordelijk Elzas opnieuw te bevrijden Monument voor alle slachtoffers van beide wereldoorlogen Monument voor degenen die in het Duitse leger moesten dienen
Monument voor Franse soldaten Kogelgaten in de grafstenen Kogelgaten in de grafstenen Kogelgaten in de grafstenen