donderdag 20 mei 2004


De John Frost brug

We bekeken Arnhem vanuit de Eusebiustoren. Hierin is een glazen lift gebouwd zodat je snel boven bent en toch het binnenste van de toren kan zien. Bovenin is een expositie over de slag om Arnhem. Bij elk raam staat ook aangegeven wat er precies waar gebeurt is. Zeer de moeite waard.
Omdat er verder geen brug was naar de zuidelijke oever kon John Frost alleen de noordelijke toegangsweg en de omliggende huizen overmeesteren. Een poging om de brug over te trekken mislukte. Om tien uur 's avonds was het antitankgeschut geplaatst en werd er een vlammenwerper gebruikt om de munitie van de Duitsers in lichterlaaie te zetten. Een overstekend Duits konvooi werd hierdoor in brand gestoken.
Rechts op de brug op de plaats van het gebouwtje stond de toren die op 17 september aangevallen werd.
Op 20 september waren de Duitser alweer zo sterk aanwezig dat ze vrij over de brug konden gaan. 's Avonds werd er een tijdelijk bestand afgesproken om de gewonden te evacueren. De paar die over bleven hielden daarna nog stand tot de volgende ochtend.

De John Frost brug gezien vanuit de Eusebiustoren De John Frost brug gezien vanuit de Eusebiustoren De oprit van de brug vanuit Arnhem De oprit van de brug vanuit Arnhem
Op deze plaats stond de toren die in brand gestoken werd Uitzicht op de andere oever Uitzicht op Arnhem De Rijn vanuit de Eusebiustoren
British 25 Pounder Gun British 25 Pounder Gun Een 400 kg bom