Monument voor de Poolse parachutisten 21 september worden eindelijk de Poolse parachutisten onder leiding van majoor generaal Stanislaw Sosabowski gedropt op de zuidelijke oever van de Rijn. Het plan was 19 september, maar door slecht weer in Engeland kon dat nu pas. Het pontje dat ze nu goed hadden kunnen gebruiken was inmiddels door de Engelsen verwijderd om gebruik door de Duitsers te voorkomen. Ze konden dus niet anders doen dan zich ingraven en de Duitse acties afwachten.
De volgende dag staken 2 officieren van Urquhart de rivier over om de Polen te melden dat ze 's nachts met rubberboten naar de ander oever gebracht zouden worden. Ook werd er eindelijk contact gemaakt met het XXX corps, doordat er een paar verkenningswagens om de Duitse posities heen had weten te rijden.
De Rijn was in 1944 echter een wild stromende rivier zonder sluis en het viel dus niet mee om met kleine peddels over te roeien. Er waren slechts 52 Polen overgezet en toen werd de operatie stopgezet.
23 september werd er een tweede poging gedaan. Er waren nu, pas tegen middernacht, betere boten aangevoerd, maar omdat ze onder vuur lagen lukte het nu maar 153 om de overkant te bereiken.
Op 25 september werd de oversteek weer geprobeerd door 300 man. Slechts weinigen lukte het om zich bij de 1st Airborne aan te sluiten dat al vanaf 21 september in Oosterbeek zich met weinig succes verdedigde. Er was één man bij met een evacutiemachtiging voor Urquhart.

Plakaten voor de Poolse parachutisten Plakaat voor de Poolse parachutisten Monument voor majoor generaal Sosabowski Monument voor majoor generaal Sosabowski