De landingszone van de 506th Parachute Infantry Regiment

zaterdag 18 september 2004

Gisteren was het 60 jaar geleden dat de parachutisten voor de operatie Market Garden in Nederland landden. Dit weekend waren er dus heel wat activiteiten georganiseerd. Onze keus was op het bevrijdingskamp van de vereniging Wheels gevallen. Deze vereniging had naast de landingszone van de 506th bij Son en Breugel een kamp ingericht met verschillende voertuigen en tenten. Volgens internet ging het om 9.00 uur open, dus wij waren er om 9 uur. Aangezien het dan meestal nog rustig is en je alles goed op de foto kan zetten. Het was wel erg vroeg op want het was in principe 1½ uur rijden en dan nog zoeken. Die zoektijd hadden we ook hard nodig want in Son en Breugel was het één en ander opgebroken.
Bij aankomst in dat kamp bleek dat het de bedoeling was dat ze om 10.00 uur open gingen. Er waren echter al meer bezoekers en we mochten het kamp al op. Wat je daar aantreft is een openlucht museum met veel verschillende voertuigen. De één heeft een jeep, de volgende een ambulance en weer een ander een tank. Het verschil is dat je alles hier rijdend tegen kan komen. Het zijn allemaal liefhebbers met één aanwezig voertuig die ze zelf onderhouden en rijdend houden.
Één van die liefhebbers woont twee straten bij ons vandaan en we mochten een stukje meerijden in zijn jeep. Zo'n jeep gaat nog harder dan wij verwacht hadden. We reden ongeveer 70 km/u.
Bij het kamp hadden ze ook nog langs een pad door het bos een aantal situaties neergezet, zoals een jeep die weggesleept wordt of een mijnenveld. Iedereen weet uiteraard ook nog het nodige over zijn of haar bezit te vertellen. Het was allemaal erg interessant om eens te zien en te horen.

De landingszone van de 506th Parachute Infantry Regiment Het bevrijdingskamp De ingang van het bevrijdingskamp Een Willys
Een Shermantank Een Shermantank Een Shermantank Een tank
Een Harley Davidson Vrachtwagens Een Rode Kruis ambulance Een Engelse pantserwagen
Een aanhanger met bootjes in het bos Deze Dodge was opgetakeld Deze Dodge was opgetakeld De veldkeuken
Een halftrack in de greppel Bivak Een halftrack met afweergeschut Hospitaal van het Rode Kruis
Studebaker Weasel Een kanon Het kanon gebruiksklaar