dinsdag 4 april 2006

In het stadhuis zat de commandopost

Vanochtend vertrokken we richting Nijmegen om te kijken waar de 82nd geland waren en uiteraard de oversteek van de Waal. Aangezien we niet alles in 1 dag kunnen bekijken hebben we voor 2 nachten een hotel geboekt in Molenhoek.
We begonnen in Grave met het stadhuis waar het commandopost in heeft gezeten en de muur van de Maaskade waar een bronzen parachute overheen gedrapeerd ligt.
Dan op weg naar de brug over de Maas. We hebben de auto maar op een zijweggetje aan de kant gezet. Je kan er namelijk wel fietsen, wandelen en picknicken maar van parkeren hebben ze niet gehoord. We hebben hier dus de brug bekeken, maar ook het monument, het gemaal en 2 Nederlandse bunkers die door de Duitsers gebruikt werden voor de verdediging van de brug.

In het stadhuis zat de commandopost

De bedoeling was dat de parachutisten die zuidelijk van de Maas gedropt werden in de buurt van Velp terecht zouden komen. Vijftien man onder leiding van luitenant John S. Thompson wachten echter een paar seconden langer en kwamen terecht bij het gemaal Van Sasse. Bij het gemaal stonden twee bunkers, gebouwd voor de verdediging van Nederland, maar nu gebruikt door de Duitsers om de brug te bewaken. De Duitsers werden verrast door de parachutisten en de brug kon onbeschadigd veroverd worden. De overige parachutisten hebben Grave bevrijd.
Op 21 september nam de Koninklijke Prinses Irene brigade de verdediging van de brug over.

Een bronzen parachute op de Maaskade Een bronzen parachute op de Maaskade In de buurt van dit gemaal landen de parachutisten Naast de sluis staat een Nederlandse verdedigingsbunker
Hierbovenop stond tijdens Market Garden Duits geschut De John S. Thompsonbrug over de Maas De John S. Thompsonbrug over de Maas Het bevrijdingsmonument