woensdag 5 april 2006

's Ochtends gingen we richting Groesbeek over de Groesbeekseweg, op zoek naar hotel Sionshof. Die konden we niet vinden, bleek er richting Nijmegen ook een straat te zijn die zo heet.
In Groesbeek gingen we op zoek naar een monument aan de rand van één van de dropzones om Groesbeek. Dat bleek uiteindelijk midden tussen de maïsvelden te staan.
Het monument dat op de hoek van twee straten moest staan bleek verplaatst te zijn maar ook dat hebben we kunnen vinden. Het generaal Gavin monument was met een wegwijzer aangegeven dus dat was zo gevonden.
We hebben verder nog een molen, nog een paar monumenten en een Canadese begraafplaats bekeken. Bij de begraafplaats viel ons op dat er een flink parkeerterrein bij was en bij de Engelse was er net aan ruimte vrij gehouden voor een auto.
We waren er wel op het verkeerde moment van de dag, de hele dag was het half bewolkt maar precies hier trok het helemaal dicht, werd het koud en vielen er een paar spetters. De rest van de dag was het weer half bewolkt.

Nabij Groesbeek landden niet alleen de 505th en de 508th, maar ook generaal James M. Gavin (bevelhebber van de 82nd Airborne Division) en luitenant-generaal Frederic Browning (bevelhebber van de British Airborne Corps waaronder de 101st Airborne Division, de 82nd Airborne Division en de 1st British Airborne Division vielen).
De Amerikanen die hier geland waren vreesden Duitse aanvallen met tanks vanuit het Reichswald en bleven grotendeels hier om aanvallen die op 18 september begonnen, af te slaan. Slechts één bataljon ging op weg naar Nijmegen. Begin oktober werd de gehele burgerbevolking geëvacueerd en de hele winter lag Groesbeek midden in de vuurlinie. Toen de mensen in de loop van 1945 terugkwamen was Groesbeek dan ook totaal verwoest.

Op 8 februari 1945 startte operatie Veritable met een strijdkracht van 400.000 man onder leiding van veldmaarschalk Montgomery. Ze trokken door het Reichswald richting Kleef en Wesel, waar ze op 10 maart de Rijn overstaken. Op de Canadese begraafplaats liggen ruim 2600 slachtoffers hiervan.

Monument voor de landing van de Red Devils en operatie Veritable Deze kant is voor de Red Devils Deze kant is voor de start van operatie Veritable Monument voor de landingszone van de British Airborne Corps hoofdkwartier
Monument voor de dropzone van de 505th en de latere grensbewakening van de Canadezen Drop en landingszone van de 505th Deze molen deed dienst als baken en observatiepost tijdens de landingen Monument voor generaal James M. Gavin
De ingang van de Canadese begraafplaats Monument voor de Britse en Canadese vermisten Er liggen hier 2617 graven Het offerkruis
Een Canadees graf Hier was het ontmoetingspunt voor de aanval van operatie Veritable