Tot zover konden we alles makkelijk vinden. Maar toen kwamen we bij Heumen. We hebben alle straten van dit gehucht bekeken maar konden het monument niet vinden. Maar ook niet hoe we bij de brug over de Maas-Waalkanaal moesten komen. Uiteindelijk zijn we maar weer teruggereden richting Overasselt waar we eindelijk wegwijzers naar Molenhoek tegenkwamen. Zo kwamen we toch nog aan de andere kant van het kanaal.
We hebben het wandelboekje van OLAT er 's avonds nog eens op na geslagen en kwamen tot de conclusie dat we de sluis nog moesten bekijken. Dit hebben we de volgende ochtend maar als eerste gedaan.

De sluisbrug bij Heumen was niet zomaar veroverd. De 504th zag kans om dichtbij de sluis te komen voordat ze ontdekt werden door de Duitsers. Met als gevolg dat de Duitsers vastzaten op het schiereilandje dat daar ligt en de Amerikanen konden niet verder. Het was een vrij smalle brug waar het XXX Corps overheen moest, maar het was wel de laatste intacte brug over het Maas-Waalkanaal, de andere bruggen waren te zwaar beschadigd of compleet vernield. Uiteindelijk werd de brug toch nog ongeschonden veroverd.

De sluis van Heumen Het schiereiland waar de Duitsers vastzaten Monument voor de in 1940 gesneuvelde Nederlandse soldaten