donderdag 6 april 2006

Monument voor de oversteek van de Waal Deze dag stond in het teken van de oversteek van de Waal. We hadden de auto op de Waalkade vlakbij de brug geparkeerd. Vandaar zijn we over de Waalkade naar de spoorbrug gelopen, over het fietsers/wandel gedeelte dat tegenwoordig aan de spoorbrug hangt, over de dijk naar de brug en over het fietspad weer terug naar Nijmegen. In het park bij de brug stond een toren waar je vanaf het dak een mooi uitzicht zou hebben. Het bleek alleen dat ze pas om 12 uur open gingen en toen wij er voor de deur stonden was het nog lang geen 12 uur. We hebben dus alleen vanaf het terras voor de deur naar de brug kunnen kijken, dit zag er ook al heel mooi uit.
Daarna met de auto over de brug. We zagen dat er op de brug nog een reliëf voor Jan van Hoof zat. Dat zat uiteraard aan de kant waar we niet gelopen hadden, dus Marc ging nog even terug om dat op de foto te zetten.

Ongeveer 260 parachutisten staken de Waal over in kleine bootjes van triplex en canvas, onder zwaar Duits vuur en met een sterke stroming. Ze leden hierbij zware verliezen. Aan de overkant maakten ze eerst fort Lent van waaruit ze werden beschoten, onschadelijk, daarna vielen ze de spoorbrug en als laatste de verkeersbrug aan. Nu het gevaar van twee kanten kwam gaven de Duitsers op de zuidelijke oever het op. De Duitsers bliezen de aftocht maar staken nog wel even de binnenstad van Nijmegen in brand.
Dat de verkeersbrug onbeschadigd in de geallieerde handen kwam is waarschijnlijk te danken aan verzetsstrijder Jan van Hoof. Hij zou de springladingen van de Duitsers onschadelijk hebben gemaakt. Een paar dagen later werd hij echter door diezelfde Duitsers doodgeschoten.
Vanwege de felle Duitse tegenstand vanuit Arnhem hield de bevrijding van Nederland hier voorlopig op.

maandag 2 april 2007

Met hulp van Anton van Ensbergen van het Islanddepot.nl, wisten we nu eindelijk vanaf welk punt de Waaloversteek gestart was. Op het preciese punt konden we niet komen maar we zijn er zo dicht mogelijk bij geweest. Uiteraard hebben we daarna nog even een bakkie gedaan bij Anton thuis, hij woont er vlak bij.

De 47 namen van degenen die de oversteek niet overleefd hebben Vanuit deze fabriek hielden de geallieerden de omgeving in de gaten De Waal vanaf het vertrekpunt De Waal vanaf het vertrekpunt
De overkant van de Waal Toegangspoort naar het fort van Lent Eromheen ligt een aarden wal Bij de elektriciteitscentrale startte de oversteek
Uitzicht op de Waal en Nijmegen De spoorbrug De spoorbrug De spoorbrug
De spoorbrug Uitzicht op de Waal De spoorbrug De Waalbrug
Hiertussen lagen Duitse sluipschutters De Waalbrug Monument voor Jan van Hoof De Waalbrug
Gedenkplaat voor de verovering van de brug De Waalbrug De Waalbrug De Waalbrug