juni 2003


We stopten nog een keer bij de Pegasus Bridge. Hier waren nog een aantal dingen die we niet op de foto gezet hadden maar die achteraf gezien toch hadden gemoeten.

We deden een poging vanaf de Pegasus Bridge de uitgezette oorlogsroute te volgen. Dat ging ergens niet goed want op een gegeven moment zaten we in Caen bij Le Mémorial en die was pas aan het eind van deze route. Na wat heen en weer rijden besloten we een stuk over te slaan en te proberen in Villers-Bocage deze route weer op te pikken. Dat lukte gelukkig heel gemakkelijk.
We kwamen tot de conclusie dat er in dit dorp allen maar het dorp van nu te zien was en in het volgende dorp trokken we dezelfde conclusie. Het kwam erop neer dat er vandaag een aantal dorpen op de route stonden waar niets te zien is, ook geen tank ofzo. Alleen de paal van de route.

Bij de bevrijding kapot geschoten huis In Tilly-sur-Seulles (jawel, hetzelfde riviertje dat vorig jaar begon in Courseulles-sur-Mer) bekeken we het Musťe de la Bataille de Tilly. Dit museum gaat over de hevige gevechten die plaatsvonden tussen het 30ste Britse legerkorps en de Panzer Lehr. Tijdens die 11 dagen durende gevechten is dit dorp 23 keer ingenomen en teruggenomen voordat het echt bevrijd werd. Daarna stond er dus weinig meer overeind. In dit museum zagen wij dat er verderop in dit dorp een huis staat dat ze na al die bombardementen en beschietingen zo hebben laten staan. Dus wij op zoek naar dat huis, de straat hadden we zo gevonden. We zouden tot aan de bocht lopen en als er niks te zien was zouden we omkeren. We zagen nog een bocht en daarna een hek en bij het hek zouden we echt omkeren. Stond daar toch nog dat huis.