juni 2003


M7 105mm SPH Priest Vandaag begonnen we in Port-en-Bessin. We hadden nog wat omgereden op weg ernaartoe. Dit kwam weer door die duidelijke wegwijzers hier. Op de ene rotonde geven ze een plaats aan en op de volgende twee staat hij niet aangegeven en dan ineens weer wel.
We stonden om kwart voor tien bij Musée des Epaves sous-marines du Débarquement. Dit museum zou om tien uur open gaan. Om 5 over tien kwam er pas iemand en hij moest eerst nog de vlaggen hijssen en alle deuren openzetten. Inmiddels was het al kwart over tien voordat wij naar binnen mochten.
We kregen geen korting, hij deed ook al niet mee. Toen moest ik maar raden wat de intree kostte want hij zei niks. Het is dat er een bordje naast het loket hing, anders hadden we er nog lang kunnen staan.
Het museum liet zien wat de eigenaar allemaal uit zee opgedoken had. Er waren niet echt veel interessante dingen te zien. We kregen nog een filmpje te zien, maar toen die Amerikaan onverstaanbaar ging mompelen zijn we maar weggelopen.
Inmiddels moesten wij nodig naar de wc, die bleek hij niet eens te hebben. Wij hadden die toch wel verwacht voor die toegangsprijs.

De top van een tank Een Sherman 'tankdozer' M4A1(75) Duplex-Drive Sherman Tank

Bij de haven van Port-en-Bessin kwamen we wegwijzers tegen naar de openbare toiletten. Wij konden ze eerst niet vinden, bleek dat de laatste wegwijzer een kwartslag verkeerd stond. Dan kan je lang zoeken.
Port-en-Bessin werd vanaf 14 juni gebruikt als bevoorradingshaven, per dag wordt er 1000 ton materieel gelost. Ook word hier het eerste punt van PLUTO, Pipe Line Under the Ocean, aangelegd. Dagelijks werd 8000 ton olie van in volle zee voor anker liggende schepen aangevoerd.

Het volgende onderdeel van deze dag was het vinden van Chateau d'Etreham. Dit was tijdens de oorlog het hoofdkwartier van Pluskat. We hadden er geen idee van of het kasteel nog zou bestaan want op de kaart was hij niet aangegeven.
Wij dus naar het bijbehorende dorpje en het daar gevraagd. Die richting opgereden en het daar nog maar eens gevraagd. Weer verder gereden en het toen aan de postbode gevraagd. Toen stonden we bij een paardenstoeterij en geen spoor van het kasteel en ook niemand meer om het aan te vragen.

Dan maar op zoek naar de hoofdbunker van Pluskat. Dit moest bij Sainte-Honorine-des-Pertes zijn. We hebben de zee gevonden, er was ook maar één zijstraat in dat dorp. Maar de wandelpaden zijn al sinds 2001 afgesloten, dus konden we de bunker niet bekijken.