juni 2002


Hier was de eerste Amerikaanse begraafplaats We zijn eerst naar Sainte-Mère-Eglise gereden. Daar hing die knakker (John Steele) nog steeds aan de toren. Inmiddels al weer bijna 60 jaar.
Rond 1 uur 's nachts werden er 15.000 parachutisten van de 82ste en 101ste Amerikaanse luchtlandingstroepen rond deze stad gedropt. De luchtlanding wordt echter niet nauwkeurig uitgevoerd en velen verdwaalden of verdronken in de moerassen rondom de stad. John Steele en een aantal van zijn makkers landen echter midden in Sainte-Mère-Eglise, waar net iedereen wakker was om een brand te blussen. De Duitsers konden ze zo uit de lucht schieten. John Steele bleef met zijn parachute achter een punt van de kerktoren hangen.
Km paal 0, de weg naar de vrijheid Om 4.30 uur slagen de parachutisten er in om Sainte-Mère-Eglise te veroveren. Dankzij deze verovering wordt de rijksweg tussen Carentan en de havenstad Cherbourg afgesneden.
In deze stad werden de eerste twee Amerikaanse begraafplaatsen aangelegd. Later werden deze doden overgebracht naar Colleville-sur-Mer.
We hebben we het Musée Airborne bekeken. Dit museum gaat over de operaties die werden uitgevoerd door de 82ste en 101ste Amerikaanse luchtlandingstroepen. Je kon in een vliegtuig kijken en dan zag je iedereen klaar zitten om zo te gaan springen.
In 1947 is de Liberty Highway in gebruik genomen. Deze weg geeft de opmars van de Amerikaanse leger weer naar de bevrijding van Europa. Deze weg wordt aangegeven met speciale kilometerpalen. De eerste palen staan in Sainte-Mère-Eglise en aan het strand en de laatste staan in Bastogne in België.

Kerk met John Steele John Steele aan de kerktoren John Steele aan de kerktoren John Steele aan de kerktoren
M4A1(76)W met HVSS Sherman Tank 57mm Anti-Aircraft Gun Monument voor de parachutisten