Vandaag gingen we op tijd naar Falaise naar het Musée Août 44 want die zou tussen 12 en 2 gesloten zijn. Dit museum gaat over de zak van Falaise en laat een groot aantal pantser voertuigen zien.
Amfibievoertuig: DUKW Op 10 augustus op 11 km van Falaise komen de Canadezen niet verder door de verbeten tegenstand van de 35 tanks van de 12e SS Panzerdivision. In de nacht van 13 op 14 augustus wordt operatie Tractable ingezet: 100 bommenwerpers gooien 4000 ton bommen op de stad. Nog een aantal dagen met felle gevechten zijn nodig om Falaise op 17 augustus te bevrijden.
Bij Montormel kunnen de Poolse en de Canadeese soldaten eerst niet bij elkaar komen door een kleine vallei. Hierdoor kunnen enkele Duitse soldaten ontkomen.
Door een aarzeling van de geallieerden hebben 100.000 Duitsers kans gezien om zich bij Chambois te hergroeperen. Ze worden door de geallieerden omsingeld: de Canadezen en Polen in het noorden, de Britten in het westen en de Amerikanen en de Fransen vanuit het zuiden. Op 20 augustus doen de Duitsers een tegenaanval maar worden teruggeslagen. De volgende dag slagen Duitse parachutisten erin een smalle doorgang te forceren. Daarna volgt er een groot gevecht waarbij zoveel mogelijk Duitsers door de doorgang proberen te vluchten. De Poolse en de Amerikaanse legers slagen erin om het gat weer te dichten en dwingen daarmee de rest van de Duitsers tot overgave. De helft van de Duitsers heeft weten te ontkomen.
Luchtafweergeschut: Duitse 88mm FlaK 36/37 We kregen geen korting vanwege die oorlogsroute omdat dit een privé museum is. Het was vrij fris binnen, die man achter de balie zat dan ook met zijn jas aan. Hij was ook niet de snelste met wisselgeld, een muntje erbij, optellen, nog een muntje erbij, weer tellen enz.
Dat het een privé museum was werd wel duidelijk. De kaarten om de situaties te verduidelijken waren vrij krakkemikkig. Het werd ook wel duidelijk dat er niet genoeg gestookt werd. Hier en daar waren de borden met foto's flink aan het schimmelen.