juni 2002


Bord bij de Pegasus Bridge We gingen op weg naar Bénouville. Op de kaart zag het eruit als een goede weg voor doorgaand verkeer, maar de praktijk was dus anders. We gingen dwars door dorpjes en in die dorpjes waren de wegen er belabberd aan toe. Gaten en versleten asfalt en dan ook nog onzichtbare stoplichten.

In Bénouville hebben we het museum Mémorial Pegasus en de Pegasus Bridge bekeken. In de nacht van 5 op 6 juni 1944 landden hier de zweefvliegtuigen van de 6e Airborne divisie aangevoerd door majoor John Howard. Hij is gespecialiseerd in het innemen van bruggen. Elk vliegtuigje heeft 30 man aan boord. Ze moeten de twee bruggen bij Bénouville en Ranville innemen zodat de 3e divisie er vanaf Sword Beach snel naar Caen kon oprukken. De beide Duitse wachten merken niets van de landing en mede door de verassing is de brug in 10 minuten veroverd. Waar elk vliegtuigje geland is staat nu een gedenkteken. Wij hebben besloten dat dat wel heel dicht bij de brug was. Dat die Duitsers niks gehoord hadden.???
Majoor Howard vestigde zijn commando-post in het café naast de brug. Dit café staat er nu nog en is nog steeds een café.
De eerste dode van de slag van Normandië viel hier op deze brug, luitenant Dan Brotheridge. Hij is begraven op het kerkhof naast de Engelse begraafplaats in Ranville.
In het museum ligt de originele brug waar alles echt op gebeurd was en over de Canal de Caen ligt sinds 1993 een nieuwe brug die zeer veel op de oude lijkt.
De inneming van deze brug en de brug van Ranville is de eerste overwinning in de slag om Normandië. Dit leidt tot een snelle overwinning van Bénouville, waar dus de eerste bevrijde gemeentehuis van Frankrijk staat.

Bord op de Pegasus Bridge De nieuwe Pegasus Bridge De nieuwe Pegasus Bridge De nieuwe Pegasus Bridge
Duits geschut De originele Pegasus Bridge De originele Pegasus Bridge Majoor John Howard
Majoor John Howard Het eerste gemeentehuis dat bevrijd werd