juni 2003


Luitenant-kolonel Terence B.N. Otway Vandaag begonnen we ver van huis: in Merville-Franceville, 1½ uur rijden. Toch waren we nog te vroeg want het Musée de la Batterie de Merville ging pas om tien uur open. Het hek naar het terrein stond open dus we hadden alle bunkers al bekeken voordat het officieel open ging. Voor het museum in één van de bunkers zijn we toch maar even naar de kassa geweest om te betalen.
We waren de enigen die er op dat moment rondkeken. We dachten nog dat het misschien aan het tijdstip lag maar de verdere dag bleek dat dat niet waar was.
De batterij van Merville ligt 2½ km van de kust. Er liggen nog twee van de vier bunkers van de Duitse batterij die door 130 manschappen verdedigd werd. Het innemen van deze batterij was na het innemen van de bruggen bij Bénouville en Ranville het belangrijkste doel. 750 parachutisten van het 9e bataljon van de 6e Airborne divisie onder leiding van luitenant-kolonel Terence B.N. Otway proberen hier op 6 juni tegen 1 uur 's nachts te landen. Het merendeel raakt echter verspreidt in de omgeving. Otway lukt het in 1½ uur 150 manschappen bij elkaar te krijgen en valt aan. De batterij wordt veroverd, hierbij verliest Otway wel de helft van zijn soldaten.
Hiermee is de strijd nog niet over want tot 17 augustus valt deze batterij zeven keer in andere handen.

Britse 5.5 inch Gun De batterij van Merville De hoofdbunker, hier sliep iedereen